Al-Bashir ondanks arrestatiebevel naar Tsjaad

De Sudanese president Omar al-Bashir is woensdag naar Tsjaad gereisd. Al-Bashir wordt gezocht voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid en tegen hem is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof (ICC). Opmerkelijk is dat Tsjaad een lidstaat is van het ICC en dus in staat is Al-Bashir te arresteren.

Dat gaat niet gebeuren, wist Al-Bashir. De betrekkingen tussen Sudan en Tsjaad zijn belangrijker dan het lidmaatschap van het ICC, zei ook een woordvoerder van de Sudanese regering. Al-Bashir werd dan ook hartelijk verwelkomd in N'djamena, de burgemeester overhandigde hem de sleutel van deze stad.

Al-Bashir is in Tsjaad voor een top van de Gemeenschap van Sahel en Sahara Staten, maar daarnaast wordt over de betrekkingen tussen beide landen onderhandeld.

Human Rights Watch drong er bij Tsjaad op aan de Sudanese president te arresteren. "Tsjaad riskeert de schandelijke eer de eerste lidstaat te worden die voorkomt dat een verdachte oorlogsmisdadiger voor het ICC komt", zei Elise Keppler, van HRW.

Al-Bashir ondanks arrestatiebevel naar Tsjaad
Al-Bashir ondanks arrestatiebevel naar Tsjaad (Foto: Novum)