Veertig verdachten opgepakt in Iran na aanslagen

In verband met de dodelijke aanslagen bij een moskee in het zuidoosten van Iran heeft de Iraanse politie veertig personen aangehouden. Dat meldden plaatselijke media zaterdag. Volgens de politie probeerden de verdachten 'na de bomaanslagen onrust te stoken in Zahedan', maar is de rust in de stad inmiddels weergekeerd.

De soennitische opstandelingengroep Jundallah heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dubbele zelfmoordaanslag, die in totaal aan 27 mensen het leven kostte. Onder de doden waren twee politieagenten en ook leden van de Revolutionaire Garde.

Duizenden gingen zaterdag in Zahedan de straat op voor de massabegrafenis van de slachtoffers en riepen leuzen als 'dood aan de terrroristen' en 'weg met de VS'. Het Iraanse regime legde de schuld voor de aanslagen bij buitenlandse regeringen, met name bij de VS.

Volgens Iran geven de VS en Groot-Brittannië steun aan Jundallah om op die wijze de Iraanse regering te ondermijnen. Jundallah liet vrijdag weten dat de aanslagen een wraakactie waren voor de executie in juni in Zahedan van Abdulmalik Rigi, de leider van de groepering, die zegt op te komen voor de rechten van soennieten in het zuiden van Iran.