Frank de Grave verlaat politiek
Op 1 april zal Frank de Grave zijn kamerzetel inruilen voor de voorzittershamer bij het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG). Eénentwintig jaar geleden maakte hij deel uit van de groep jonge, talentrijke VVD'ers die in 1982 lid van de Tweede Kamer werden en die het allemaal ver zouden schoppen. De anderen, zoals Robin Linschoten, Hans Dijkstal, Annemarie Jorritsma en Benk Korthals, hebben inmiddels het Binnenhof al verlaten. Nu zal dan ook de laatste der mohikanen vertrekken.
Bij het bekendmaken van zijn overstap zei de 48-jarige De Grave: "Na 22 jaar in de politiek werd het tijd voor iets anders". "Waarom ik voor deze functie heb gekozen? Omdat minister Hoogervorst van Volksgezondheid het mij heeft gevraagd. De gezondheidszorg is een beleidsterrein waar de komende jaren belangrijke hervormingen plaatsvinden. Ik beschouw het als een uitdaging daaraan mee te kunnen werken."
De Grave heeft in de politiek vele functies bekleed. Momenteel is hij voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid in de Tweede Kamer. Van 1982 tot 1990 was hij als kamerlid fiscaal en financieel specialist voor de VVD. Daarna werd hij wethouder financiën in Amsterdam. In het eerste kabinet-Kok werd De Grave staatssecretaris van Sociale Zaken (1996-1998). In het tweede kabinet-Kok was hij minister van Defensie (1998-2002). Na zijn ministerschap keerde De Grave weer terug in de Kamer als 'gewoon' Kamerlid. Daar had hij geen enkel probleem mee, schrijft hij op zijn website. Hij deed dat "uit volle overtuiging met enthousiasme".
Terugkijkend op zijn politieke loopbaan is De Grave van mening dat zijn bijdrage aan de totstandkoming van Paars zijn belangrijkste prestatie is. Als voorzitter van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, gaf hij in de jaren '70 mede de aanzet tot gesprekken tussen VVD en PvdA over samenwerking, die in 1994 leidden tot het eerste paarse kabinet. "Dat heeft de Nederlandse politiek verhoudingen definitief veranderd."
Bij het grote publiek kreeg De Grave grote bekendheid doordat hij werd geïmiteerd in het satirische tv-programma Kopspijkers: "Nobody fucks with Frank de Grave".