Sporters willen onder EU-regels vallen

Diverse Europese vakbonden voor sporters luiden de noodklok. Zij willen voorkomen dat de sport een uitzonderingspositie krijgt in het Europese recht. Volgens de bonden kan een door onder meer het IOC voorgestelde maatregel de fundamentele rechten van sporters aantasten.

Het IOC gooide volgens de verenigde vakbonden onlangs zijn gewicht achter een voorstel waarin de Europese Commissie wordt verzocht zo'n uitzonderingspositie in het arbeidsrecht te creëren. Daardoor zouden sporters niet meer naar de rechter kunnen stappen en zou "een gevaarlijk precedent worden geschapen voor werknemers in heel Europa".

De vakbonden stellen dat sport net als iedere andere bedrijfstak gewoon onder het Europese recht moet vallen. Dat is, zo stellen zij, prima in staat om rechtvaardige en afgewogen beslissingen te nemen. De bonden gaan een gezamenlijk actieplan ontwikkelen en beraden zich op andere stappen.

De sportwereld vindt al langer dat de gewone arbeidsregels niet geschikt zijn voor de bedrijfstak. Doordat het gewone arbeidsrecht is toegepast, zijn in het voetbal de transferregels al aangepast als gevolg van het zogenaamde Bosman-arrest.

Submitter:  Bron: Novum