Homo's zondag naar mis in Sint-Jan

De ochtendmis in de Sint-Jan in Den Bosch kan vandaag anders verlopen dan anders. De Gay Krant en COC Nederland hebben homo's opgeroepen de mis bij te wonen nadat de Reuselse pastoor Luc Buyens een rooms-katholieke prins carnaval de communie had geweigerd omdat hij homo is.

Vorige week zondag bezochten meerdere homo's daarom de ochtendmis in Reusel. Op aanraden van de Bossche bisschop Hurkmans heeft Buyens de communie toen helemaal niet uitgereikt. Het risico op 'ontheiliging van het sacrament' zou te groot zijn geweest.

De organisaties besloten daarom de mis in Den Bosch bij te wonen. Het kerkbestuur van de Sint-Jan en het bisdom Den Bosch hebben vrijdag besloten ook geen communie uit te reiken. Ze willen niet dat homo-organisaties de eucharistieviering gebruiken als protestactie.

De bisschop stelde vrijdag ook dat het rooms-katholicisme geen 'volksgeloof' wil zijn. Hij zou het belangrijker vinden dat mensen op een 'juiste' manier tot de kerk worden gebracht. Bij mensen die zijn hertrouwd of homo zijn, zou dat niet het geval zijn. De kerk gaat die boodschap volgens hem sterker uitdragen.