Frankrijk spendeert miljoenen aan journalisten

Frankrijk heeft al meer dan tien miljoen euro uitgegeven aan pogingen om twee journalisten op te sporen en te bevrijden die sinds december in Afghanistan gevangen zitten. Dat heeft het hoofd van het Franse leger vandaag gezegd.

Generaal Jean-Louis Georgelin zei in een interview dat hij de prijs bekend heeft gemaakt, omdat hij iedereen dringend wil verzoeken 'verantwoordelijkheidsgevoel te hebben'. Hij richtte zich daarmee tot de Franse journalisten die vanuit gevaarlijke gebieden verslag doen. Georgelin benadrukte dat hij de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van pers niet ter discussie wil stellen.

Vorige week kwam er een video naar buiten waarop de twee Franse journalisten te zien zijn die hun regering smeken met de ontvoerders te onderhandelen. De twee verdwenen eind december in de provincie Kapisa, ten oosten van Kabul. In die regio vechten ook Franse soldaten op NAVO-missie tegen de Taliban en andere opstandelingen.

De journalistenorganisatie Verslaggevers zonder Grenzen vindt dat Georgelin met zijn uitspraken zijn boekje te buiten gaat. "Deze nieuwe herinnering dat de zoektocht duur is, getuigt van weinig respect voor de families en is bovendien onnodig", zegt de groep in een verklaring.