Irak onderzoekt aanschaf bomdetectoren

De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft vandaag een onderzoek ingelast naar bomdetectoren die van een Britse leverancier zijn betrokken. De Britse regering verbood gisteren de export van de apparaten omdat ze niet zouden werken. Het Iraakse onderzoek bekijkt onder meer of er bij de aanschaf van de ADE651 corruptie in het spel is geweest, zei een adviseur van Al-Maliki.

Irak heeft volgens de New York Times meer dan vijftienhonderd van de draagbare apparaten gekocht, voor tienduizenden euro per stuk. De Iraakse minister van binnenlandse zaken Jawad al-Bolani zei eergisteren voor de televisie dat met behulp van de apparaten meer dan zestienduizend bommen en ruim zevenhonderd autobommen zijn ontdekt. "Niet iedereen die het instrument gebruikt is goed getraind. De doelmatigheid hangt af van de training van de gebruiker", zei Al-Bolani.

Het BBC-programma Newsnight liet onderdelen van de ADE651 door het computerlaboratorium van de Universiteit van Cambridge onderzoeken en berichtte eergisteren dat het onderdeel dat explosieven moet detecteren eigenlijk bedoeld is om winkeldiefstal te voorkomen. Een Brits persbureau berichtte dat de leverancier, Jim McCormick, is opgepakt op verdenking van fraude. McCormick, die op borgtocht werd vrijgelaten, wilde gisteren tegenover het persbureau AP niet reageren.

Het Britse Departement voor Zakelijke Innovatie en Vaardigheden stelde naar aanleiding van het BBC-programma een exportverbod in. "Tests hebben aangetoond dat de in de ADE651 en vergelijkbare apparaten gebruikte technologie niet geschikt is voor bomdetectie", zei het departement. Het Amerikaanse leger zegt al maanden geleden te hebben vastgesteld dat de ADE651 voor de opsporing van explosieven ineffectief is.