Iran arresteert moeders vermisten en doden

Iraanse ordetroepen hebben circa dertig vrouwen opgepakt, die gisteren betoogden tegen de verdwijning of dood van hun kinderen. Dat heeft een website van de Iraanse oppositie vandaag gemeld.

De website citeerde getuigen, die zeiden dat de moeders zijn opgepakt in het Laleh park en aangrenzende straten in het zuiden van Teheran. Circa honderd agenten en aan het Iraanse regime verbonden militieleden zouden de vrouwen in politiewagens hebben gezet.

De oppositie in Iran roerde zich hevig na de omstreden presidentsverkiezingen in juni. Volgens de officiële uitslag werden die gewonnen door de zittende president Mahmoud Ahmadinejad, maar de oppositie beschuldigde de machthebbers van fraude. Betogingen werden met harde hand neergeslagen.

Het volksprotest laaide eind december weer op na de begrafenis van ayatollah Hossein Ali Montazeri, een toonaangevend criticus van president Ahmadinejad. Volgens het regime hebben de onlusten circa dertig levens geëist. Leden van de oppositie repten van zeker zeventig doden door de repressie.