Geen grondtroepen VS naar Jemen

De Verenigde Staten zijn niet van plan grondtroepen te sturen naar Jemen voor het bestrijden van het terreurnetwerk al-Qaeda. Dat heeft de Amerikaanse generaal David Petraeus gezegd in een interview met CNN, dat vandaag wordt uitgezonden.

Petraeus, bevelhebber van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië, bracht onlangs een bezoek aan Jemen. "De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken maakte duidelijk dat Jemen geen Amerikaanse grondtroepen wil", zei Petraeus. De generaal stelde dat de VS de visie van Jemen respecteren.

Washington helpt Jemen wel op een andere manier bij de strijd tegen het terrorisme. Al eerder zei Petraeus dat de financiële steun aan Jemen wordt verhoogd van 70 miljoen dollar (50 miljoen euro) naar 150 miljoen dollar (105 miljoen euro).

De roep om meer actie in Jemen is sterker geworden, sinds een in het Arabische land getrainde Nigeriaan een mislukte aanslag uitvoerde op een Amerikaanse passagiersvliegtuig dat van Amsterdam naar Detroit vloog. De man zou opgeleid zijn door de terreurbeweging al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP), dat Jemen als uitvalsbasis gebruikt.