Geen grote overlast in nieuwjaarsnacht

Er hebben zich geen excessen voorgedaan in Nederland tijdens de nieuwsjaarsnacht. Wel moest de politie in een aantal grote steden vaak ingrijpen om de nacht ordelijk te laten verlopen. Dat hebben politiekorpsen over het hele land gemeld.

De politie pakte in en rond Rotterdam 62 mensen op. Zeventig mensen raakten er gewond, onder meer door drankmisbruik, vuurwerk, steek- en vechtpartijen. De Rotterdamse autoriteiten zetten in totaal 1250 agenten en ordebewakers in. Burgemeester Ahmed Aboutaleb meldde eerder dat het nieuwjaarsfeest bij de Erasmusbrug "ordentelijk" was verlopen.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen noemde het verloop van de jaarwisseling in de hofstad "beheersbaar". In de stad Den Haag gingen zeventien auto's in vlammen op, en de politie moest tientallen aanhoudingen verrichten in de regio Haaglanden, onder meer wegens openlijke geweldpleging. De politie arresteerde een persoon naar aanleiding van de mishandeling van een agent.

De brandweer in Haaglanden sprak van een "opvallend drukke nacht", vanwege de vele buitenbrandjes. In het gebied rond Gouda en Leiden werden tevens ongeveer 25 mensen gearresteerd. In Delft moest de ME optreden tegen relschoppers.

De politie in Amsterdam moest vooral in actie komen voor kleine vechtpartijen of vandalisme. Volgens een woordvoerder waren er geen grote incidenten en was het "redelijk rustig" in de stad. Ook het feest op het Museumplein, waar ruim 40.000 mensen op af kwamen, kende een probleemloos verloop.

De Utrechtse politie arresteerde enkele tientallen mensen. Dat is volgens een woordvoerder beduidend minder dan vorig jaar, toen er 85 mensen werden aangehouden. Ook het aantal brandjes lag lager dan vorig jaar. "Het lijkt erop dat mensen zich hebben gericht op het feestvieren, zoals we dat ook graag willen zien", aldus de politiewoordvoerder.

In Ede zorgde een groep van ongeveer twintig jongeren voor overlast. Daarbij sneuvelde in ieder geval een ruit van een politiewagen. In Kampen heeft de politie een man aangehouden nadat hij met een pistool op straat had gelopen.

De rest van het land bleef relatief rustig. "We hebben wat meldingen gehad van kleine brandjes en vreugdevuren, maar tot op heden zijn er geen echte calamiteiten of gewonden", aldus een woordvoerder van de politie Noord-Holland Noord. Ook in Groningen en Friesland hoefden de hulpdiensten weinig uit te rukken. Brabant beleefde behoudens enkele vechtpartijen en brandjes tevens een jaarwisseling zonder grote problemen.

 Grote problemen bleven uit (foto: ANP)