'Iran heeft 20 verrijkingsfabrieken nodig'

Iran heeft twintig fabrieken voor de verrijking van uranium nodig om in zijn behoefte aan stroom te voldoen. Dat heeft het hoofd van het nucleair programma van het land, Ali Akbar Salehi, gezegd. Dat meldde het Engelstalige Press TV vandaag. De fabrieken moeten even groot zijn als de huidige fabriek in Natranz in het centrum van het land.

"Wij hebben 20.000 megawatt nodig, dat betekent twintig keer de hoeveelheid brandstof die de fabriek in Natranz kan produceren", zei Salehi. De installatie in Natranz heeft een capaciteit van 30 ton verrijkt uranium per jaar.

Afgelopen zondag kondigde president Mahmoud Ahmadinejad aan dat Teheran nog tien verrijkingsinstallaties wil bouwen. Hij telde de fabriek in Natranz en de omstreden installatie die nu wordt gebouwd nabij de voor sjiieten heilige stad Qom, niet mee. Het bestuur van het Internationaal Atoom Energieagentschap (IAEA) tikte Iran ruim een week geleden op de vingers voor de bouw van die laatste fabriek. De Verenigde Staten en andere landen vermoeden al jaren dat Iran in het geheim aan een atoombom werkt. Uraniumverrijking is daarvoor een noodzakelijke stap. De regering in Teheran zegt de nucleaire technologie alleen voor vreedzame doelen te gebruiken.