SomaliŽr opgepakt om terreur in VS

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het asielzoekerscentrum in Dronten een Somaliër aangehouden. De 43-jarige man is volgens de Verenigde Staten betrokken geweest bij de ondersteuning van de internationale jihad en daarom heeft dat land Nederland gevraagd hem op te pakken. Dat meldde een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag.

De Amerikanen willen dat de Somaliër aan hen wordt uitgeleverd. Vandaag is de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor de komende zestig dagen vastgezet in afwachting van de uitleveringsprocedure.

Waarschijnlijk was de man sinds eind 2008 in Nederland, aldus het OM, daarvoor woonde hij in Minneapolis in de VS. Volgens de VS heeft hij wapens gefinancierd voor terroristen en in 2007 en 2008 anderen hebben geholpen naar Somalië te reizen.

Deze personen zouden zijn opgeleid in een trainingskamp van Al-Shabaab, een islamitische terroristische organisatie in het Oost-Afrikaanse land. Het OM meldt verder dat een van hen vorig jaar oktober een zelfmoordaanslag heeft gepleegd met een truck vol explosieven in de onafhankelijke deelstaat Puntland in het Noordoosten van Somalië.