Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 13

Dit weekend werd de dertiende speelronde van de Eredivisie afgewerkt. PSV won makkelijk van ADO Den Haag, AZ en Feyenoord speelden gelijk, en RKC boekte zijn tweede overwinning.

FC Groningen deed wat nog weinig ploegen dit seizoen lukte: thuis van Heracles Almelo winnen. Heracles won namelijk zijn meeste duels op vreemde bodem. De bezoekers kwamen in de vijftiende minuut op voorsprong, maar zagen de thuisploeg vier minuten later via Bacuna alweer langszij komen. Bacuna maakte hands voordat hij scoorde, maar scheidsrechter Wiedemeier zag dat over het hoofd. Vlak voor rust zette Granqvist FC Groningen op voorsprong via een penalty, nadat de scheidsrechter nu wel een handsbal zag, van Fledderus. In de tweede helft was FC Groningen de betere ploeg en Matavz zorgde met twee doelpunten voor de 4-1 eindstand. Voor FC Groningen was het pas de derde overwinning van het seizoen.

RKC Waalwijk heeft zijn tweede zege van dit seizoen geboekt. Op bezoek bij NEC Nijmegen werd het 0-1. In een slechte eerste helft kreeg de thuisclub slechts één kans, maar keeper Levita reageerde attent op een inzet van Ntibazonkiza. RKC was wel succesvol, na een solo van Idabdelhay wist Boerrigter te scoren. In de tweede helft had NEC het betere van het spel, maar wist het niet te scoren. El-Akchaoui raakt de lat, Vleminckx probeerde de bal achter zijn standbeen langs te halen, en Ntibazonkiza schoot wederom in de handen van Levita. In de tachtigste minuut kreeg H. Mulder van RKC zijn tweede gele kaart, waardoor NEC het laatste deel van de wedstrijd een overtal had, maar RKC hield stand. NEC staat door het verlies op de zeventiende plaats, vijf punten boven hekkensluiter RKC.

Feyenoord kwam al vroeg op voorsprong in de wedstrijd bij AZ. Na vijf minuten was het Cissé die de bal achter Romero schoot. De thuisploeg speelde een slordige eerste helft. De meeste duels gingen verloren en simpele passes kwamen bij Feyenoorders terecht. De enige kans voor AZ in de eerste helft was een kopbal van Lens na een mislukt schot van Mendes da Silva. De bal ging echter over. Na rust kwam AZ beter in het spel en in de 55e minuut kwam dan ook de gelijkmaker via Holman op een pass van Schaars. In de laatste minuut leek Feyenoord de winst te stelen, maar het doelpunt van Bahia werd afgekeurd aangezien hij buitenspel stond bij een vrije trap.

PSV had totaal geen moeite met ADO Den Haag en stond met rust al met 3-0 voor door drie treffers van Toivonen. ADO speelde toen al met tien man doordat Van der Bergh rood kreeg na een grove tackle op Affelay. Van der Bergh stond pas vijf minuten in het veld. Na rust maakte Bakkal er al snel 0-4 van, en in de 57e minuut kreeg ook Immers van ADO Den Haag rood vanwege een tackle met gestrekt been. De aanhang van ADO Den Haag keerde zich hierna tegen scheidsrechter Luinge, die besloot het duel vanwege de kwetsende spreekkoren twintig minuten stil te leggen. Na de onderbreking maakte Soltani en 1-4 van, en amper twee minuten later maakte Toivonen zijn vierde van de middag: 1-5.