F1-coureurs willen andere starttijden

De Formule 1-coureurs dringen er bij Bernie Ecclestone op aan om de starttijden van de races in Australië en Maleisië te vervroegen. Ze stellen dat de veiligheid bij het vervroegen gebaat is.

In Melbourne klaagden de coureurs over de ondergaande zon en de daarmee gepaard gaande slechte lichtinval. In Maleisië was het de enorme regenval en de ondergaande zon die zorgden voor het afbreken van de race. Daarom willen de coureurs dat deze races een uur eerder op de dag gehouden gaan worden in 2010.

Bernie Ecclestone heeft de starttijden verplaatst om meer kijkers uit Europa te trekken. Dit lijkt gelukt te zijn, maar volgens de coureurs gaat het ten koste van de veiligheid op de baan. De Grand Prix Drivers' Association heeft nu in een rapport aangedrongen op aanpassing van de starttijden van de twee races.

Tegen Autosport zei een bron binnen de GPDA: "We hebben al met Charlie Whiting in de rijdersbriefings gesproken en daar onze zorgen geuit over wat kon gebeuren en die zorgen zijn uitgekomen. In Australië was het zicht erg lastig bij het uitkomen van de pitstraat en in bocht 1, terwijl in Maleisië de invallende duisternis het erg lastig maakte."

"Het was niet de regen die voor problemen zorgde in Maleisië, want het kan om twee uur net zo hard regenen als om zes uur. Er was gewoon geen mogelijkheid om de race te herstarten, omdat het daarvoor te donker was geworden en dat is een probleem."

"Ik denk dat als de races een uur eerder worden gehouden dat het een groot verschil maakt. We begrijpen dat het om commerciële redenen is gedaan om de races zo laat te houden, maar veiligheid moet daarbij wel voorop gaan."

Ook de organisatie in Maleisië heeft al er op aangedrongen om de starttijd te vervroegen, maar Bernie Ecclestone wil daar voorlopig niet aan tornen. "Ik vind dat er niets mis is met de starttijd. We wisten het gewoon niet van de regen. Als de race gewoon om twee uur was gestart, dan had het net zo hard geregend."