Het sportmoment van JJdJ1984

FOK!sport introduceert "Het Sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan JJdJ1984. Het vorige sportmoment was van nyny83.

Misschien is dit niet het meest voor de hand liggende sportmoment maar toch neem ik jullie mee zo'n twaalf jaar terug in de tijd. Naar de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 en om nog duidelijker te zijn naar de roeibaan Lake Lanier in Gainsville. Daar vond op 28 juli 1996 het slotakkoord van een lange en intensieve weg plaats die uiteindelijk tot olympisch goud wist te leiden voor de Holland Acht.

Met een investering van 50.000 gulden voor de boot en een hoop weerstand begonnen de heren Jeroen Duyster (stuurman), Nico Rienks, Ronald Florijn, Niels van Steenis, Niels van der Zwan, Koos Maasdijk, Michiel Bartman, Diederik Simon en Henk Jan Zwolle aan een onzeker project. In het eerste jaar werd er gelijk al een succesje geboekt tijdens de bekende Rotsee-regatta: in Luzern werd voor het eerst gewonnen. Maar na een vijfde plaats die werd behaald op het WK in Tsjechië kwam er kritiek. De kritiek die werd gegeven zorgde er bijna voor dat de mannen stopten met het project en het project uiteenviel.

De mannen gingen verder en een jaar later tijdens het wereldkampioenschap in Indianapolis werd zelfs het eerste eremetaal voor een Mannen Acht sinds 1951 behaald. De Holland Acht eindigde op de tweede plaats achter thuisland Amerika. De koppen gingen weer omhoog en er kwam eindelijk resultaat voor het harde werken. In het jaar 1995 werd er een gelijk resultaat tijdens het wereldkampioenschap neergezet (zilver) maar toch kwam er opnieuw kritiek op het werk van de roeiers, want er was goud verwacht.

Toen kwam het jaar 1996, het jaar waar al een kleine vier jaar na werd toegewerkt. De Regatta's in Duisburg, Luzern en Dresden werden gewonnen en Oranje vertrok als torenhoog favoriet naar de Olympische Spelen in Atlanta. Als tijdsnelsten wisten de heren de finale veilig te stellen en tijdens de finale lagen de Nederlanders tussen de Duitsers (baan twee) en de Amerikanen (baan vier). Nederland lag na de start op de vijfde plaats. Bij het eerste meetpunt op de vijfhonderd meter roeiden de Nederlanders op de tweede plaats achter rivaal Duitsland. Bij het kilometerpunt lagen de Duitsers nog altijd eersten maar de Nederlanders kwamen snel dichterbij door een goed geplaatste versnelling. Net na het kilometerpunt gingen de Nederlanders de Duitsers voorbij en op het 1500 meterpunt lagen de Nederlanders ruim voor op de Duitsers en de Russen. Met een halve bootlengte voorsprong kwamen de Hollandse roeiers over de finishlijn en kwam er loon naar werken, een gouden medaille.

Submitter:  Bron: FOK!sport