Bonaventura Kalou naar Heerenveen

SC Heerenveen heeft een aanvallende versterking binnen. Bonaventura Kalou tekende voor twee seizoenen in Friesland, met een optie op nog een jaar. Kalou komt transfervrij naar Heerenveen.

De 30-jarige Ivoriaan is geen onbekende in Nederland. Kalou speelde tussen 1997 en 2003 met veel succes voor Feyenoord. Hij veroverde een landstitel en won de UEFA Cup met de Rotterdammers.

Na zijn vertrek uit Rotterdam begon Kalou aan een zwerftocht langs diverse clubs. Hij diende eerst twee seizoenen het Franse AJ Auxerre en speelde vervolgens eveneens twee seizoenen in hetzelfde land voor Paris Saint-Germain. In de zomer van 2007 trok RC Lens hem aan. Dit gebeurde op advies van trainer Guy Roux, die bij Auxerre al met Kalou werkte. Roux stopte echter al snel bij Lens en ook de Ivoriaan hield het darrop snel voor gezien. Hij verruilde de club voor Al-Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten.

Kalou voelde zich echter niet thuis in deze competitie en zocht een club in West-Europa. Dat is dus SC Heerenveen geworden. Directeur Yme Kuiper legt uit waarom: "Omdat we voorin met spelers als Henrique, Beerens en Beda een jonge voorhoede hebben, konden we wel wat ervaring gebruiken."

Ook trainer Trond Sollied is opgetogen over de komst van Kalou: "Kalou is een technisch vaardige speler die een verdediging open kan breken. Zo'n type kunnen we goed gebruiken." Kalou kan voorin op beide vleugels spelen. Morgen traint hij voor de eerste keer mee met de Friezen.