Devolder: "Klassement over"

Quickstep-renner Stijn Devolder begon met de ambitie om de Tour te winnen, maar moest vandaag teveel tijd toegeven. Drie kilometer onder de top van de Tourmalet moest hij afhaken bij de groep favorieten en hij kwam op Hautacam op veertien minuten binnen van ritwinnaar Leonardo Piepoli.

"Ik ben erg ontgoocheld. Op de Tourmalet ging CSC heel hard door. Aanvankelijk kon ik goed volgen, maar op drie kilometer van de top voelde ik me verzwakken", aldus Devolder. "In de slotkilometer ging het niet meer. Na de Tourmalet wist ik al dat het voorbij was, en toen had ik nog een lange weg af te leggen. Valverde verloor ook veel minuten. Dit is de Tour, het kan iedereen overkomen. Of ik nu voor een ritzege ga? Tja, ik ga nu zo goed mogelijk proberen te recuperen en daarna zie ik het nog wel."

Ook ploegleider Dirk Demol zegt dat Devolder het klassement opgeeft. "Op één kilometer van de top van de Tourmalet stond hij helemaal stil. Valverde en Cunego moesten nog voor Stijn afhaken, maar toch bereikten ze nog voor hem de top. Devolder klimt wel goed, maar eigenlijk is hij geen klimmer."

"Als je dan een mindere dag hebt, wordt het heel lastig. Op een dag zoals vandaag moet je 100 procent zijn. Ik vreesde er wat voor, want Stijn had koorts de eerste dagen. De top tien is definitief weg, nu moeten we focussen op een ritoverwinning," aldus Demol.