Afrika Cup: Nigeria toch door

Nigeria en Ivoorkust hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van de African Cup of Nations. Mali, dat aan één voldoende had, verloor ruim van Ivoorkust: 3-0. Nigeria versloeg Benin met 2-0. Zodoende is Nigeria op doelsaldo door.

Ivoorkust was gedurende de wedstrijd veel sterker dan Mali. Al na negen minuten was het Chelsea-spits Didier Drogba die voor de 1-0 zorgde. Dit was tevens de ruststand. Na rust was Ivoorkust, dat een aantal vaste krachten waaronder Salomon Kalou spaarde, ook weer veel sterker. Tien minuten na rust was het Zoro die een hoekschop binnenkopte: 2-0. Vijf minuten voor tijd zorgde Sanogo voor het slotakkoord. Hij scoorde in de rebound na een schot van Barcelona-middenvelder Yaya Touré.

Nigeria was in de wedstrijd tegen Benin de betere ploeg. Maar makkelijk ging het helemaal niet met de ploeg van de Duitse trainer Berti Vogts. De Nigerianen moesten tot de 52ste minuut op het eerste doelpunt. John Obi Mikel, middenvelder van Chelsea, kopte raak. Dit was het eerste doelpunt voor Nigeria op deze African Cup of Nations. Nadat een aantal goede kansen onbenut waren gelaten door Nigeria was het Yakubu die de wedstrijd in de 86ste minuut besliste: 2-0.

Ivoorkust en Nigeria zijn dus door. Ivoorkust moet het in de kwartfinale opnemen tegen de nummer twee van groep A, Guinee. Nigeria moet tegen gastland Ghana strijden voor een plek bij de laatste vier.