Bemanning damesacht grotendeels bekend

De sinds begin dit jaar aangestelde bondscoach René Mijnders heeft gisteren de beoogde damesacht samengesteld. Tijdens een trainingskamp op het Italiaanse Lago di Varese, nabij Milaan, werden de laatste beslissingen gemaakt nadat de groep dames eerder al was teruggebracht tot 13.

Zeven van de acht plaatsen zijn vooralsnog vergeven: de geselecteerde roeisters (van slag naar boeg) zijn Annemiek de Haan (Skoll), Sarah Siegelaar (Nereus), Roline Repelaer van Driel (Triton), Annemarieke van Rumpt (Phocas), Hurnet Dekkers (Skoll), Marlies Smulders (Skoll) en Jacobine Veenhoven (Njord).
De strijd om de boegplaats gaat nog tussen Femke Dekkers en Marit van Eupen (beiden van Nereus). Beide vrouwen roeiden nog op de Olympische Spelen in Athene: Dekkers werd daar 10e in de skiff (= eenmansboot), van Eupen won brons in de lichte dames dubbeltwee. Laatstgenoemde was bovendien de afgelopen twee jaar wereldkampioene lichte skiff, maar besloot wegens een gebrek aan goede lichte damesroeisters een poging te wagen in de zware damesacht te komen.
Stuurvrouw van de acht is sinds jaar en dag Esther Workel (Willem III). De geselecteerde damesacht zal zich op de eerste Worldcup, begin juni in het Oostenrijkse Linz, moeten bewijzen.

Bondscoach René Mijnders was eerder verantwoordelijk voor grote successen in het Nederlandse roeien. Zo leidde hij in 1996 als relatief onervaren coach de Holland Acht naar de legendarische gouden medaille in Atlanta, coachte hij in Sydney 2000 de dames acht naar zilver, en wist hij een laat bij elkaar gebrachte damesacht op de Olympische Spelen van 2004 toch nog brons te laten winnen. Na een avontuur in Zwitserland vorig jaar haalde de Nederlandse roeibond hem weer terug naar huis om het damesroeien naar een hoger niveau te tillen.