Duitsland walst over Zweden heen

Duitsland heeft zich als eerste ploeg weten te plaatsen voor de kwartfinales. Tegen Zweden werd vrij eenvoudig met 2-0 gewonnen.

Duitsland kwam al na vier minuten spelen op een 1-0 voorsprong, mede door een grove verdedigingsfout van Zweden. Allereerst schoot Klose op het doel van Isaksson, maar die wist de bal af te kaatsen, pal in de voeten van Podolski, die de bal in het doel schoot. In de 7e minuut had Podolski kans op de 2-0, maar zijn harde schot ging net over het doel. Duitsland kwam in de twaalfde minuut op 2-0 na wederom een fout van de Zweedse verdediging. Klose gaf een pass op Podolski, die helemaal vrij stond en de bal achter Isaksson in het doel kon schieten.

De Duitsers bleven maar gevaarlijk in het Zweedse strafschopgebied, de Zweden wisten dit op geen enkele manier te beantwoorden, ze werden geheel weggespeeld. Het was aan doelman Isaksson te danken dat het geen 4 of 5-0 stond. In de 33e minuut leek het erop alsof het 3-0 was geworden, en de Duitsers juichten ook al, maar de bal was net naast het doel in het net geschoten.

Het drama voor de Zweden werd nog groter, nadat verdediger Lucic in de 35e minuut zijn tweede gele kaart kreeg en het veld dus moest verlaten. Hierdoor onstond er een nog groter gat in de verdediging waardoor de Zweedse bondscoach Heerenveen-speler Petter Hansson in het veld bracht voor middenvelder Källström. In de 40e minuut was er dan een kansje voor Zweden, Ibrahimovic had kans op de 2-1, maar de Duitse doelman Lehmann wist zijn doel leeg te houden, waardoor Duitsland met een 2-0 voorsprong ging rusten.

Aan het begin van de tweede helft kregen de Zweden een penalty toegekend, nadat Metzelder Larsson in het strafschopgebied een duw gaf. Larsson nam de penalty zelf, en had de wedstrijd weer wat spannender kunnen maken, maar hij schoot hoog over. Ook in de tweede helft waren de Duitsers beter, Zweden kreeg wel wat kansjes, maar het was [die Mannschaft[/i] die het spel dicteerde. Ballack, die op zoek was naar zijn eerste treffer op het WK, kreeg wat kansen, maar één bal ging net op de paal, en de ander pakte Isaksson. De Duitsers speelde de wedstrijd daarna rustig uit, met de wetenschap dat ze de laatste acht bereikt hadden.

Vanavond zal bekend worden tegen wie Duitsland moet spelen in de kwartfinale, aankomende vrijdag. Dan spelen Argentinië en Mexico tegen elkaar.

Opstelling

Duitsland: Lehmann, Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm, Schneider, Frings, Ballack, Schweinsteiger (Borowski/72), Klose, Podolski (Neuville/74),

Zweden: Isaksson, Alexandersson, Mellberg, Lucic, Edman, Jonson (Wilhelmsson/52), Linderoth, Källström (P. Hansson/39), Ljungberg, Ibrahimovic (Allback/72), Larsson.

Wedstrijdverloop:

Duitsland - Zweden 2-0

4’ Podolski (Dui) 1-0
12’ Podolski (Dui) 2-0

35' Lucic (Zweden/2x geel)