Terugblik 2005: April

April:

Autosport

In Nieuw-Zeeland wint Sebastien Loeb onbedreigd de vierde rally van het seizoen. De Propecia Rally of New Zealand wordt gewonnen met vijftig seconden voorsprong op Marcus Grönholm en een dikke minuut op Petter Solberg. Laatstgenoemde blijft wel leider in het klassement om de wereldtitel, maar voelt de hete adem van Loeb in zijn nek. April is een goede maand voor Loeb en Citroën, want ook in de rally van Italië presteren ze de eerste paar proeven meer dan uitstekend. Waar de rallyrijders al enkele races erop hebben zitten, beginnen andere raceklasses in april pas aan het seizoen.

Op het circuit van Hockenheim weet Jean Alesi de eerste race in het Duitse Toerwagenkampioenschap (DTM) op het circuit van Hockenheim te winnen, voor Gary Paffett en Bernd Schneider. Mika Häkkinen, die debuteert in deze klasse, wordt in zijn Mercedes achtste. Naast de DTM beginnen ook de Champcarseries, de GP2, de opvolger van de F3000, en het nieuwe FIA World Touring Car Championship (WTCC). Op het circuit van Long Beach zegeviert Sebastien Bourdais in de eerste Champcar-race van het seizoen. Hij blijft in een spannende race - met veel coureurs aan kop van de wedstrijd - Paul Tracy, die van pole vertrekt, en Bruno Junqueira voor. In de GP2 weet de Amerikaan Scott Speed tijdens de kwalificatiesessies op het circuit van Paul Ricard het felbegeerde eerste startnummer te veroveren. Dat deze startnummers niet zaligmakend zijn, blijkt al bij de opening van het seizoen. Op het circuit van Imola wint de Fin Kovalainen, die als elfde start, de race. Doordat hij zijn wagen in de tweede race naar de derde stek rijdt, wordt hij ook gelijk de nieuwe leider in de nieuwbakken klasse. De eerste zeges in het WTCC gaan, op het circuit van Monza, naar Dirk Müller en James Thompson.

Wielrennen

Op zondag 3 april staat voor veel Belgen, althans degene met Vlaams bloed in zijn of haar aderen, de belangrijkste koers van het jaar op het programma: De Ronde van Vlaanderen. De Vlaamse leeuwen sieren als vanouds het straatbeeld langs het parcours en wielerfanatici staan naast de weg, soms rijendik, om het wielergilde over de talloze heuvels te schreeuwen. Vooral Tom Boonen wordt door zijn Vlaamse broeders luidkeels aangemoedigd, en met succes, want in een schitterende editie van 'Vlaanderens mooiste' houdt hij Andreas Klier en Peter van Petegem achter zich. Niet door op zijn sprint te vertrouwen, maar door op negen kilometer van de streep op spectaculaire wijze - als een waar Flandrien - te ontsnappen uit een groep van zes. De spurtbom uit Balen wordt niet meer achterhaald, en laat zo zien dat hij meer is dan een sprinter. Sterker: de held van Vlaanderen. En wellicht een nieuwe paus, of beter: een nieuwe Flandrien. Dat de winst in de oerklassieker geen toevalstreffer is, bewijst hij een week later. De Belg pakt de winst in de 'Hel van het Noorden' en verwezenlijkt zo de historische dubbel. Op de kasseien in Noord-Frankrijk toont Boonen zich, net als in Vlaanderen, superieur. Dit keer gokt hij wel op zijn sprintersbenen, en pardoes worden zijn twee metgezellen, George Hincapie en Juan-Antonio Flecha, op de velodrome van Roubaix in de sprint verslagen. Het begin van een fantastisch seizoen voor de pas 24-jarige Belg. Maar er is meer Belgisch succes te noteren op de kasseien. Zo wint Nico Mattan Gent-Wevelgem. Al ziet de renner uit Izegem zijn knappe zege wel gedegradeerd worden door de aanwezigheid van auto's en motoren die hem naast en voorbij de eenzame vluchter Flecha brengen. De intrede van Gent-Wevelgem tot de ProTour is sowieso geen groot succes, want naast dit akkefietje, komt ook ex-winnaar Andreas Klier hard ten val nadat hij wordt aangereden door een motor.

In het voorjaar is er ook Nederlands succes te melden. Thorwald Veneberg schrijft de Grote Scheldeprijs Schoten op zijn palmares bij. De doctorandus haalt het na een lange solo in een sprint à deux van de rappe Litouwer Thomas Vaiktus. Verrassend, want 'El torro' staat in de wielerwereld niet bekend als een afmaker. In Veenendaal treedt Paul van Schalen in de voetsporen van Joop Zoetemelk, die twintig jaar geleden de eerste uitgave van Veenendaal-Veenendaal won. Medio april maken de kasseien plaats voor de heuvels van Zuid-Limburg en de Belgische Ardennen. In de Amstel Gold Race moet Michael Boogerd weer eens tevreden zijn met een tweede plaats. In de dikke mist lijkt de Hagenaar op de Cauberg een einde te maken aan zijn tweede-plaats-syndroom, maar dat is zonder Danilo Di Luca gerekend. De Italiaan van Liquigas achterhaalt de Nederlander, en wipt ogenschijnlijk eenvoudig over hem heen naar de overwinning. Geen schande, want ook in de Ronde van Baskenland en de Waalse Pijl is Di Luca dit jaar de sterkste. Daarmee grijpt de Italiaan ook de leiding in het ProTour-klassement, die hij vervolgens het hele jaar niet meer af zal staan. Waar Jens Voigt in de Waalse Pijl een vlucht niet beloond ziet met de overwinning, lijkt hij daar in Luik-Bastenaken-Luik wel in te slagen. Samen met zijn compagnon Alexandre Vinokourov blijft hij uit de greep van een grote groep vol favorieten, waaronder Bettini en Boogerd. Beide hardrijders mogen het vervolgens in Ans onder elkaar uitvechten. In de sprint is de Kazak vervolgens slimmer (of frisser?) dan Voigt, waardoor hij La Doyenne weet te winnen. Zijn tweede klassiekerzege en pas de eerste zege van T-Mobile in 2005.

Voetbal

In de vaderlandse competitie kroont PSV zich eind april, na een 3-0 zege tegen Vitesse, voor de achttiende keer tot landskampioen. Het is de vroegste landstitel in de geschiedenis van de club. Met nog vier speelrondes voor de boeg kan de equipe uit Eindhoven immers niet meer achterhaald worden door haar naaste concurrenten. Toch is er na afloop geen kampioensfeest. De club en gemeente besluiten het feest pas te laten plaatsvinden op acht mei, omdat PSV ook in Europa nog volop meestrijdt om de prijzen. De Eindhovense formatie knokt zich via een tweeluik met de Franse kampioen, Olympique Lyon, naar de halve finales van de Champions League. In eigen huis speelt PSV in de terugwedstrijd met 1-1 gelijk, een kopie van de uitslag in Lyon, waardoor een verlenging volgt. Daarin wordt niet gescoord, zodat een penaltyserie uitsluitsel moet geven. PSV is hierin de gelukkigste en bekert door. Ook de goede competitievorm van AZ vertaalt zich terug in Europa. In de kwartfinale van de UEFA Cup blijkt Villarreal in twee wedstrijden een maatje te klein voor de Alkmaarders. In de eerste wedstrijd wordt uit knap gewonnen met 1-2, waarna thuis 1-1 genoeg blijkt om kwalificatie af te dwingen voor de halve finales, waarin Sporting Lissabon wacht. Naast de competitie en Europa is PSV ook succesvol in het nationale bekertoernooi. In de Amstel Cup rekenen de mannen van Hiddink in de halve finales na strafschoppen af met Feyenoord. In de finale stuit de Eindhovense ploeg op Willem II, dat verrassend de zege pakt tegen Ajax. In eigen huis winnen de Tilburgers met 1-0. Goed nieuws voor de Tilburgers, want met de finaleplek verzekeren ze zich van Europees voetbal in de nieuwe voetbaljaargang.

Tennis

Federer blijft ook in april winnen. De Zwitser weet aan het begin van de maand het toernooi van Miami, een evenement uit de Masters Series-cyclus, aan zijn palmares toe te voegen. In de finale is hij in vijf sets nipt te sterk voor Rafael Nadal, de jongste finalist ooit in Miami. Na het hardcourt van Miami volgt het gravelseizoen, waarin Nadal bevestigt een groot talent te zijn. Zo boekt hij op het gravel van Monte Carlo zijn eerste Masters Series overwinning in zijn nog prille carrière door een erkende gravelbijter als Guillermo Coria in vier sets te verslaan: 6-3, 6-1, 0-6, 7-5. Ook het toernooi van Barcelona, een week later, wordt een prooi voor de 18-jarige Spanjaard. Met Roland Garros voor de boeg tonen meer gravelspecialisten zich. Zo wint Mariano Puerta het toernooi van Valencia, pakt David Nalbandian de zege in München en zegeviert Gaston Gaudio in Estoril. Bij de vrouwen is Clijsters weer helemaal terug. Na een slepende polsblessure pakt ze begin april de zege in het WTA-toernooi van Miami. In de finale verslaat ze de Russin Maria Sharapova met 6-3 en 7-5. Daarmee wint ze binnen twee weken zowel Indian Wells als Miami. Een unicum. Ook Justine Henin-Hardenne kent een succesvolle comeback. Ze weet het toernooi van Charleston op haar naam te schrijven.

Atletiek

Het grootste eendaagse sportevenement van Nederland, de marathon van Rotterdam, wordt gewonnen door de Keniaan Jimmy Muindi. Hij wint de 25e editie in een tijd van 2.07,49. Zijn landgenoot en topfavoriet Felix Limo stelt in de Havenstad ernstig teleur. Hij loopt in het spoor van zijn trainingsmaatje Jackson Koech, die zijn marathondebuut maakt, naar een derde plaats op de Coolsingel. Een week later is het de beurt aan Londen om voor de 25e keer een marathon te organiseren. In de Engelse hoofdstad weet bij de mannen eveneens een Keniaan te winnen. Martin Lel pakt de overwinning in een tijd van 2:07,25. Bij de vrouwen schittert Paula Radcliffe voor eigen publiek. Op indrukwekkende wijze loopt ze naar de winst in 2:17,41. De derde snelste tijd ooit voor de wereldrecordhoudster (2:15.25). Tussen al dit marathongeweld door geeft Wilson Kipketer medio april aan dat hij zijn spikes in 2006 aan de wilgen hangt. De Deense wereldrecordhouder op de 800 meter ziet het EK in augustus als het eindpunt van zijn carrière.

Basketbal

Zowel de NBA-play-offs als de play-offs in de vaderlandse competitie gaan van start. In eigen land is er gelijk een grote verrassing te noteren. De regerend landskampioen, de MPC Capitals, verliezen al gelijk in de eerste schifting van de Myleasecar Giants uit Bergen op Zoom. In beide wedstrijden kunnen de mannen van Ton Boot niet imponeren, waardoor een langer verblijf dan ook een utopie blijkt te zijn.

Diversen

In april is er Nederlands succes bij het schermen en paardrijden. Sonja Tol pakt op de 40e militaire wereldkampioenschappen degen de bronzen medaille, terwijl Anky van Grunsven in het Amerikaanse Las Vegas voor de zevende maal de wereldbeker dressuur wint. Hiernaast wordt in Engeland voor de 158e keer de Grand National, de beroemde Engelse hindernisrace voor paarden, verreden. Het paard Hedgehunter komt op Aintree na dertig hindernissen, verdeeld over 4,5 mijl, als winnaar over de streep.
Tiger Woods weet voor de vierde keer in zijn carrière The Masters te winnen. Via een play-off, met zijn landgenoot Chris DiMarco, legt hij beslag op de prestigieuze titel. Het duel was nodig omdat beide heren na vier reguliere rondes op 276 slagen stonden.
Eind april winnen de Nederlandse squashdames in Amsterdam de zilveren plak bij het EK voor landenteams. In de finale wordt met 1-2 verloren van Engeland.