Dakar 2006: de vrachtwagens

Na de afgelopen twee dagen te hebben gekeken naar de motoren en de auto's is het nu de beurt aan de laatste categorie die van de vrachtwagens.

Dit is de categorie die de meeste Nederlandse volgers van Le Dakar het meeste aan zal spreken. Ook niet zo vreemd want de kans op een overwinning door één van de Nederlandse teams is groter dan voorgaande jaren. Er staan maar liefst elf equipes van Nederlandse bodem aan de start van Le Dakar 2006. Hiervan zijn er vier die serieus om een overwinning mee kunnen doen.

Dat is ten eerste het team Hans Bekx/Edwin Willems/Toon Maessen met de Daf. De ondernemer uit Mariaheide heeft nog een appeltje te schillen met de organisatie nadat hij vorig jaar uit de race werd gezet vanaf een tweede plaats op de eennalaatste dag van de wedstrijd. Dit jaar is zijn team groter dan voorgaande jaren, hij heeft naast de 6x6 servicetruck de assistentiejeep ingewisseld voor een tweede servicetruck op basis van de racetruck van vorig jaar. Verder gaat er ook weer een perswagen mee maar de belangrijkste verandering is toch wel de deelname van een tweede racetruck binnen het team van Hans Bekx Teamsport. Deze zal worden bestuurd door Marcel van Vliet die de voorgaande twee jaren uitkwam bij de auto's met een Wildcat en daar verrassend goed mee mee kon komen. Verder zal als monteur Jaap de Wit en als navigator Michel Herpen meerijden op de tweede racetruck.


De twee nieuwe racetrucks van het team Hans Bekx Teamsport[/img]

Het team de Rooy staat dit jaar ook weer aan de start. Ook zij gaan dit jaar voor de eindoverwinning en hebben net zoals vorig jaar drie racetrucks ingeschreven met de vertrouwde equipes Gerard de Rooy/Tom Colsoul/Arno Slaats, Jan de Rooy/Dany Colebunders/Robert van den Broek en Hugo Duisters/Yvo Geussens/Mohamed el Bouzidi. Wederom staan ze aan de start met de grote blauwe Daf's, als assistentie rijden er twee trucks mee een 6x6 en een 4x4. Verder zal Duisters net als voorgaande jaren dienst doen als assistentietruck op de piste.


[i]Het volledige team De Rooy 2006 inclusief assistentietrucks

Laatste kanshebber voor de Nederlands bij de trucks is het EXACT MAN team van Hans Stacey. Ze verschijnen met drie racetrucks aan de start en één assistentie 6x6 truck. De racetrucks worden bemand door de teams Hans Stacey/Charly Gottlib/Bernard der Kinderen, Franz Echter/Peter Göbel/Edwin van Dooren en Geert Verhoeven/Peter Willemsen/Johan van Gestel. Deze laatste equipe zal net als de equipe Duisters bij het team van de Rooy functioneren als assistentietruck op de piste.


Het Exact MAN team van Hans Stacey

Het gaat echter natuurlijk allemaal om de vraag of het team van Kamaz dit jaar eindelijk kan worden verslagen. Dit jaar staan de Russen weer met drie racetrucks aan de start waarbij we weer twee bekende namen tegenkomen Firdaus Kabirov winnaar van 2005 en Vladimir Chagin de winnaar van vele voorgaande edities van Le Dakar. De derde truck wordt bereden door Sergey Reshetnikov.

Als outsiders in deze categorie kan het team van Sugawara met twee Hino racetrucks en de Mercedes van Vismara worden beschouwd. Verder kan bij mogelijke winnaars natuurlijk niet de naam van voormalig winnaar Karel Loprais ontbreken. Dit jaar zal men weer opnieuw moeten letten op de Tsjech met zijn Tatra samen met zijn teamgenoot en rijder van de tweede truck Andre de Azevedo. Vorig jaar had Loprais pech maar hij is altijd goed voor een topnotering in Le Dakar.

Submitter:  Bron: FOK!