Terugblik 2005: Februari

Februari

American Football

De Superbowl, de traditionele finale van het American Football seizoen in de Verenigde Staten, wordt gewonnen door de New England Patriots. In Jacksonville verslaan de Patriots de Philadelphia Eagles met 24-21, waardoor ze beslag leggen op Superbowl XXXIX.

Darts

De Masters of Darts in Hengelo eindigt in een totale deceptie voor Raymond van Barneveld. De Hagenees verliest twee keer kansloos van Phil Taylor, waardoor hij strandt in de halve finale. Het toernooi was een wedstrijd tussen de darters van de twee verschillende bonden, de PDC en de BDO. In de finale verpulverde Taylor Andy Fordham met liefst 7-1.

Schaatsen

Shani Davis is de nieuwe wereldkampioen allround. De Amerikaan is de eerste donkere wereldkampioen bij het schaatsen. Davis' landgenoot Chad Hedrick wordt in Moskou tweede, voor Sven Kramer die als derde eindigt. Bij de dames gaat de titel net als bij de Europese Kampioenschappen naar Anni Friesinger. De Canadese Cindy Klassen wordt tweede, Claudia Pechstein uit Duitsland eindigt op de derde plaats. Beste Nederlandse wordt Ireen Wüst op de zevende plek.

Voetbal

Voor het eerst wordt een club in het betaald voetbal punten afgenomen. Fortuna Sittard heeft de twijfelachtige eer de eerste club te zijn die wegens financiële problemen drie punten in mindering wordt gebracht. Ook in Engeland vindt een twijfelachtige unieke gebeurtenis plaats. Arsenal wint de competitiewedstrijd tegen Crystal Palace (5-1), maar doet dat zonder een Engelse speler te gebruiken. In de 133-jarige geschiedenis van het Engelse voetbal was dat nooit eerder voorgekomen. Het Chelsea van José Mourinho haalt de eerste prijs van het seizoen binnen. In de finale om de League Cup verslaat de miljoenenploeg Liverpool met 3-2. Marco van Basten roept opnieuw nieuwe spelers op voor zijn Oranje. Henk Timmer en Ugur Yildirim zitten bij de selectie voor de oefenwedstrijd tegen Engeland. Yildirim maakt in Birmingham ook daadwerkelijk zijn debuut voor het Nederlands Elftal, dat in het kader van de strijd tegen racisme aantreedt in zwart-witte shirts. Nederland-Engeland eindigt in 0-0.

In februari gaan ook de Europese toernooien weer van start. PSV wint in de achtste finale van de Champions League het thuisduel tegen AS Monaco met 1-0.
In de derde ronde van de UEFA-Cup verliest Ajax de tweestrijd met AJ Auxerre. Enkele dagen na de nederlaag in Auxerre maakt Ronald Koeman zijn vertrek bij Ajax wereldkundig. Hij wordt de rest van het seizoen vervangen door het interim-duo Ruud Krol en Tonnie Bruins-Slot. Feyenoord wordt in dezelfde ronde eveneens uitgeschakeld. Sporting Portugal is over twee wedstrijden te sterk. De wedstrijd in Rotterdam wordt ontsierd door verschillende vuurwerkincidenten. sc Heerenveen komt tekort tegen Newcastle United. De Engelse formatie wint twee keer met 2-1. Van de vier Nederlandse ploegen overleeft alleen AZ de derde ronde. De ploeg van trainer Co Adriaanse had de nodige moeite met Alemannia Aachen, maar de 2-1 overwinning in Alkmaar is genoeg voor plaatsing voor de volgende ronde.

Wielrennen

Lance Armstrong maakt bekend dit jaar voor de laatste keer de Tour de France te rijden. De Amerikaan gaat proberen zijn zevende Tour te winnen. Het nieuwe wielerseizoen begint in februari langzaam op gang te komen. De officieuze opening van het Belgische voorjaarsklassiekers seizoen Omloop het Volk wordt gewonnen door de jonge Belg Nick Nuyens. Een dag na Omloop het Volk wint George Hincapie Kuurne-Brussel-Kuurne.