Botero gaat voor het podium

Santiago Botero, n van de kopmannen van Phonak, gaat dit jaar voor het podium in Parijs. In 2002 werd Botero vierde in het eindklassement en won hij twee etappes.

De afgelopen twee jaar ging het echter veel minder voor de Colombiaan uit Medellin. In 2003 gaf hij gedesillusioneerd op, in 2004 werd hij 75e. Botero weet waarom het in die jaren minder ging: ”Ik kampte met gezondheidsproblemen en dat tastte mijn moraal aan. Nu ben ik in grote vorm en heb ik zeer veel zelfvertrouwen. Mij doel is dit jaar om op 24 juli op het podium te staan in Parijs.”

Botero is een tijdrijder en dus op papier n van de kandidaten om morgen de gele trui te pakken. De Colombiaan houdt zich echter op de vlakte: ”Ik ben nooit sterk aan het begin van een grote ronde, al ligt het parcours me morgen duidelijk wel. Maar de grootste specialisten staan morgen aan de start: Armstrong, Ullrich, Rogers, Cancellara. Het zal zeer moeilijk worden de gele trui te grijpen.”

In 2005 is Botero in ieder geval weer op de weg terug. Hij won onder meer in mei de lastige Ronde van Romandi. Naast Botero zijn ook Landis en Pereiro voorname pionnen bij Phonak. Afgelopen dinsdag tekenden trouwens 20 van de 25 renners bij die ploeg een nieuw tweejarig contract, waaronder Botero.