Uitslag Scheldeprijs Schoten

Na de E3-prijs van Harelbeke en Gent-Wevelgem heeft Tom Boonen nu ook in de Scheldeprijs van Schoten als eerste de meet bereikt. Maar deze eerste categorie koers was vooral de afscheidskoers van Johan Museeuw, dé eendagsrenner van de jaren negentig.

De Scheldeprijs werd in het begin gekleurd door twee renners Nico mattan en Andy Capelle. Het peleton liet hen tot op zeven minuten uitlopen, maar dan was het genoeg. Quick Step - Davitamon en Lotto - Domo lieten hun mannen rijden voor respectievelijke sprinters Tom Boonen en Robbie McEwen.

Maar toen, op dertien kilometer van de streep gebeurde wat iedereen verwacht had. Johan Museeuw maakte zijn laatste sprong en kwam in geen tijd bij Nico Mattan, die respectvol zijn armen in de lucht stak. Mattan had toen al Capelle achter hem gelaten. Luid aangemoedigd reed "de Leeuw" toen een halve ronde voor een jagend peleton uit. Het afstopwerk van QuickStep - Davitamon had geen zin, hij werd gegrepen door de mannen van Lotto - Domo.

Toen kwam er een tumultueuze slotfase maar niemand raakte nog weg. Er werd een QuickStep-trein opgesteld voor Tom Boonen, die op een paar honderd meter van het einde nog verstoord werd door een aanvalspoging van Ludo Dierckxens. Zanini kwam toen veel te snel op kop en Boonen kreeg het nog knap lastig tegen McEwen, maar met nog een kleine centimeter overschot kon hij zich toch nog van winst verzekeren.

de top tien
1.T.Boonen (Bel)
2.R.McEwen (Aus)
3.R.Nuritdinov (Oez)
4.E.Poitschke (Dui)
5.B.Eisel (Oos)
6.A.Oesov (W-Ru)
7.L.Capelle (Bel)
8.E.Degano (Ita)
9.J.Hunt (GBr)
10. R.SENTJENS

Maar eigenlijk verbleekte dit alles in de schaduw van het afscheid van monument Johan Museeuw. Alle spandoeken en vlaggen aan de kant waren voor hem, alle interviews achteraf gingen over hem, Wilfried Peeters had zelfs zijn vrouw en kind mee in de volgwagen genomen om de man te steunen. Museeuw heeft op een grootse manier afscheid genomen van het peleton. We zullen hem nog één keer aan het werk kunnen zien in zijn afscheidscriterium in Gistel op 2 mei, maar dan is het aan de opvolging. "Ik ben altijd mezelf gebleven", zei Museeuw achteraf, en hij heeft gelijk.