Recorddeflatie in Japan

Japan had in de maand augustus voor de vierde opeenvolgende maand te maken met een recorddeflatie. De belangrijkste consumentenprijzen daalden met 2,4 procent op jaarbasis. Dat maakte de overheid vandaag bekend.

Een zwakke binnenlandse vraag hindert het economisch herstel van Japan, dat herstelt van de ergste recessie in decennia. De werkloosheid in de grootste economie van Azië en de op een na grootste economie ter wereld loopt nog altijd op. Consumenten houden daardoor de hand op de knip.

De prijzen daalden in augustus voor de zesde opeenvolgende maand. In juli was de daling nog 2,2 procent op jaarbasis. Op maandbasis bleven de prijzen in augustus op hetzelfde niveau als de maand ervoor.

De deflatie is opgelopen ondanks het feit dat het weer wat beter zou gaan met de Japanse economie. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de economie weer na een jaar in een recessie te hebben gezeten.

De daling van de prijzen kwam onder andere doordat benzine en andere energiekosten lager uitkwamen, maar ook door de zwakke binnenlandse vraag. Dat had een drukkend effect op de prijzen van vakanties en consumentenelektronica.

Inflatie Japan 2005 - augustus 2009