Française schenkt erfenis aan bakker en 199 anderen

De bakker, een deurwaarder, een paar dokters en verpleegsters, tientallen buschauffeurs, een caissière van de buurtsuper, een paar collega's van haar werk, de man die het kerkhof onderhoudt - ze gaan allemaal ongeveer 1.200 euro erven van een oude dame uit Dieppe in Noord-Frankrijk die haar nalatenschap op een ongebruikelijke manier regelde.

Zo'n 280 duizend euro was er bij haar dood in maart vorig jaar te verdelen. Een bedrag dat volgens haar testament in gelijke delen moest gaan naar zo'n tweehonderd mensen die haar pad hadden gekruist.

"Ze was enig kind, was niet getrouwd en had naaste familie noch vrienden", vertelde notaris Francis Bécu uit Arras aan website Le Post. De notaris had er een paar dagen werk aan het in priegelig handschrift genoteerde testament te ontcijferen. Daarna kon het zoeken beginnen, een Sherlock Holmes-achtig karwei. Want met welke postbodes en welke gemeenteambtenaren had ze contact gehad? En wie was toch die loopjongen die ze in haar laatste wil noemde?

De dame, Jeanine Vromant, woonde toen ze jong was in Tourcoing en verhuisde daarna naar Arras waar ze zich voor het notariskantoor van Bécu met onroerend goed bezighield. Haar laatste jaren sleet ze in Dieppe, waar ze op 86-jarige leeftijd stierf. In Dieppe delen alle ongeveer vijftig chauffeurs van de lokale Stradibus in haar nalatenschap. Ze zetten de dame, die slecht ter been werd, vaak voor haar huis af en worden daar nu voor beloond.

"Veel mensen reageren verbaasd: waarom heeft die mevrouw dit gedaan? Omdat u haar pad heeft gekruist en ze daar goede gevoelens aan bewaarde, zeg ik dan", vertelt notaris Bécu. Hij heeft een kleine 130 erfgenamen gevonden.