Thaise olifant leert weer lopen
De 48-jarige mevrouw Motola heeft na haar ongelukkige stap diverse pijnlijke operaties moeten ondergaan. Het leed wat ze moest ondergaan wekte internationaal zo veel sympathie op dat er vanuit de hele wereld geld werd gedoneerd.
Haar leed blijkt niet voor niets geweest te zijn, want ze is een symbool geworden van dierenleed en menselijk vernuft.
Gisteren was ze in staat om een rondje van ongeveer tien minuten te lopen en blijkbaar als teken van vreugde veegde ze wat stof met haar slurf op en strooide het van blijdschap in het rond.
Secretaris-generaal van de (NGO) Vrienden van de Aziatische Olifant, Soraida Salwala, keek tevreden toe. Hij constateerde dat mevrouw zwaargewicht nog niet haar hele gewicht op de prothese had durven brengen, maar het zag er allemaal zeer hoopvol uit.
Mevrouw Motola, met een gewicht van drieduizend kilo waar menig huisvrouw jaloers op is, raakte in 1999 gewond toen ze ongelukkigerwijze op een mijn liep bij de grens met Birma. Helaas moest er toen een poot worden geamputeerd, waarna ze met de resterende drie poten verder hobbelde. In eerste instantie werd een tijdelijke prothese van canvas gemaakt, maar dit deed haar veel pijn. Later werd een meer bevredigender plastic kunstpoot gefabriceerd door specialisten. Eergisteren werd deze bevestigd.
De onfortuinlijke Motola wordt verzorgd in het Olifanten Ziekenhuis dat in 1993 is opgericht. Er zijn daar inmiddels duizenden olifanten behandeld voor aandoeningen als ooginfecties. Ook is dit ziekenhuis geschikt om olifanten te behandelen voor schotwonden en opgelopen letsel als gevolg van mijnen.