'Politie schuldig aan ontsnappingen'

Volgens de Belgische minister van Justitie, Stefaan De Clerck, is het de schuld van de politie dat de drie criminelen afgelopen dinsdag konden ontsnappen uit het paleis van justitie in Brussel. Hij heeft dit vandaag laten weten in een interview met de Vlaamse krant De Morgen.

Volgens De Clerck had de politie de risico's bij het vervoer verkeerd ingeschat, omdat ze dachten dat er weinig ontsnappingsgevaar was bij het vervoer van de criminelen naar de rechtszaal. Bij het naar binnen brengen van het drietal, doken er echter twee gemaskerde kompanen met wapens op. Zij hielpen hen met vluchten. De drie ontsnapte criminelen, die al een flink strafblad hadden, zijn nog steeds spoorloos.

De politiediensten hebben een brief van De Clerck ontvangen waarin hij vraagt om uitleg. De Belgische minister ligt momenteel zwaar onder vuur in zijn land. In twee weken tijd hebben er al drie ontsnappingen van gevangenen plaatsgevonden. De Clerck denkt er ondanks deze incidenten niet aan om af te treden. Hij liet voor de grap zelfs weten dat hij pas af zou treden 'als 29 gevangenen tegelijk de benen nemen'.

Met deze grap verwijst hij naar de uitbraak die in 2006 in Dendermonde plaatsvond. Hierbij ontsnapten 28 gedetineerden. In 1998 moest christendemocraat De Clerck al eens opstappen als minister van Justitie. Kindermoordenaar Marc Dutroux wist toen te ontsnappen.