Vaccin tegen malaria in de toekomst mogelijk

Volledige bescherming tegen malaria is mogelijk. Dat stellen wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen na onderzoek met hulp van proefpersonen die zich vrijwillig aan malaria lieten blootstellen.

De vrijwilligers werden besmet met malaria, terwijl zij het anti-malariamiddel chloroquine kregen. De onderzoekers constateerden een goede afweerreactie bij de proefpersonen, die geen ziekteverschijnselen vertoonden.

Enkele maanden later namen de wetenschappers nogmaals de proef op de som. De vrijwilligers werden opnieuw blootgesteld aan malariaparasieten. Ook nu werden zij niet ziek door de opgebouwde afweerreactie. Volgens de onderzoekers is een groep afweercellen, de zogeheten multifunctionele T-cellen, belangrijk voor de beschermende afweerreactie.

De studie bewijst dat het mogelijk is om op efficiënte wijze volledige bescherming tegen malaria op te bouwen, aldus de wetenschappers, die er een 'hoopvol uitgangspunt voor een toekomstig effectief malariavaccin' in zien. De onderzoeksresultaten staan in het medisch-wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Malaria behoort tot de ernstigste infectieziekten in de wereld. Jaarlijks sterven meer dan een miljoen mensen aan de gevolgen van de ziekte. In Afrika vallen de meeste slachtoffers.


Vaccin tegen malaria in de toekomst mogelijk  (foto: DAG)