Balkenende en Verhagen bezoeken Obama

Premier Jan Peter Balkenende en minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zijn vandaag in Washington waar president Barack Obama hen ontvangt in het Witte Huis. Dat gebeurt om half tien lokale tijd, half vier Nederlandse tijd. De twee regeringsleiders kennen elkaar al van eerdere internationale bijeenkomsten maar het is de eerste officiële kennismaking. Voor het gesprek is een uur uitgetrokken.

De Nederlanders en Amerikanen zullen onder meer praten over de transatlantische verhoudingen, de mondiale samenwerking tijdens de economische crisis, over klimaat en voedselzekerheid. Ook de situatie in het Midden-Oosten, Afghanistan en Pakistan komen aan de orde.

Balkenende staat redelijk vooraan in de rij van officiële kennismakingen. Nederland was de afgelopen jaren in internationaal verband dan ook een opmerkelijke speler. Dat kwam vooral door de relatief grote militaire inzet in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan, in combinatie met ontwikkelingshulp.

De premier en Verhagen ontmoeten daarna samen Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. De premier spreekt verder met Dominique Strauss-Kahn, topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Verhagen bezoekt zijn ambtgenoot Hillary Clinton en spreekt met Dennis Ross, de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, de Golfregio, Afghanistan, Pakistan en Zuid-Azië.

Vorig bezoek Balkenende aan een Amerikaanse president zeer succesvol