'Bos had zonnebril niet moeten declareren'

Bijna tweederde (64 procent) van de Nederlanders vindt het niet terecht dat minister Wouter Bos (Financiën) zijn zonnebril declareerde, nadat hij die bij een EU-vergadering in Brussel was kwijtgeraakt. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Diegenen die het declaratiegedrag van Bos afwijzen, bevinden zich vooral onder de PVV-stemmers (87 procent) en bij de SP (83 procent). Alleen bij de PvdA en bij GroenLinks is een meerderheid het eens met de declaratie.

Uit de peiling van De Hond blijkt dat Nederlanders tamelijk wantrouwend staan tegenover hun politici waar het gaat om declaratiegedrag. Een meerderheid van 56 procent denkt dat ministers, burgemeesters en wethouders zich in het algemeen niet houden aan de regels. Het meeste wantrouwen zit bij PVV’ers, de SP en de VVD. Het meeste vertrouwen is er bij de GroenLinks-achterban en bij de ChristenUnie.

De onthullingen over declaraties deze week leidden niet tot grote verschuivingen in de peilingen. CDA en VVD krijgen er een zetel bij, D66 en de PvdD verliezen er een ten opzichte van vorige week. De PVV van Geert Wilders blijft in de peiling van De Hond de grootste partij van Nederland.


'Bos had zonnebril niet moeten declareren'  (foto: DAG)