SP en FNV demonstreren tegen verhogen AOW-leeftijd

De SP en de vakcentrale FNV hebben vandaag, apart van elkaar, geprotesteerd tegen kabinetsplannen om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. De SP demonstreerde in Utrecht, FNV Bondgenoten deed dat voor aanvang van een PvdA-bijeenkomst met onder meer vicepremier Wouter Bos in Arnhem.

SP-leider Agnes Kant beschuldigde de regeringspartijen CDA, PvdA en de ChristenUnie bij het begin van de SP-actie '65 blijft 65' van kiezersbedrog. "Alle partijen in de regering waren voor de verkiezingen tegen verhoging van de AOW-leeftijd. Wat hier gebeurt valt niet meer onder de noemer 'draaien', het is regelrecht bedrog", aldus Kant. Ze vindt de AOW-verhoging "ongewenst, onzinnig en onnodig".

Ook FNV Bondgenoten is fel tegen de bij het crisisakkoord dit voorjaar afgesproken verhoging. FNV mag van het kabinet samen met de andere sociale partners voor 1 oktober een alternatief bedenken. De bond heeft al een hele reeks alternatieve bezuinigingsmaatregelen zoals bijdragen naar draagkracht aan de AOW-financiering en een beperking van de hypotheekrenteaftrek. Volgens FNV treft de bezuiniging op de AOW vooral de lagere en middeninkomens.