Nieuwe Maastrichtse tunnel uniek in Europa

De gestapelde tunnel die het consortium Avenue2 in Maastricht gaat bouwen, wordt een Europees unicum. Dat bleek vandaag in Maastricht toen verkeersminister Camiel Eurlings bekendmaakte dat het consortium Avenue2, een groep bedrijven onder leiding van de bouwers Ballast Nedam en Strukton, de tunnel mag gaan bouwen.

"Nog niet eerder is een tunnel in deze vorm in Europa gerealiseerd”, aldus een glunderende tendermanager Frits van de Kerk van Avenue2. Het gaat om een gestapelde diep gelegen tunnel van twee maal twee buizen boven elkaar, en in elke buis twee rijbanen. Door het stapelen van de tunnel wordt het doorgaande verkeer gescheiden van het stadsverkeer.

Als de tunnel na 2016 klaar is, verrijst de daaropvolgende jaren boven dit tracé een "groene loper", omzoomd door 2000 lindebomen, een slingerend lint vanaf het Ceramiqueterrein tot voorbij het Geusseltpark. Verder bestaat het plan, waarvoor in totaal 683 miljoen euro is gereserveerd, uit de bouw van 1043 nieuwe woningen en overige infrastructuur. De schop gaat eind dit jaar de grond in voor de voorbereidende werkzaamheden.

“Er is decennia lang gepraat over de tunnel, vandaag is eindelijk de kogel door de kerk”, zei Eurlings. "Het gaat hier om doorstroming voor de totaal vastlopende route vanuit Nederland naar het zuiden."

Tijdens de bouw de komende jaren kan het verkeer gewoon gebruik blijven maken van een "opzijgelegde" snelweg door Maastricht, benadrukte wethouder Wim Hazeu, tevens voorzitter van de stuurgroep A2. Als de tunnel klaar is, doorklieft de snelweg niet langer de stad. "Maastricht wordt dan echt weer een geheel en kan zich daardoor verder ontwikkelen", zei Eurlings.

Uniek aan dit project is ook de manier van aanbesteden. Rijkswaterstaat en Maastricht bepaalden het budget en legden eisen en wensen neer, consortia van aannemers konden vervolgens daarmee aan de slag om hun eigen plan te ontwikkelen. Vijf consortia schreven zich in en daarvan bleven er uiteindelijk twee over. Avenue2, door Eurlings donderdag "op z’n Mestreechs" AvenueDeux gedoopt, won de prijs ten koste van concurrent de Unie van Maastricht van VolkerWessels en Heijmans.


Nieuwe Maastrichtse tunnel uniek in Europa  (foto: DAG)

Met dank aan Ron.Burgundy voor de submit.