Fed krijgt meer macht, banken striktere regels

De Amerikaanse president Barack Hussein Obama presenteerde woensdag plannen om het financiële stelsel in zijn land te hervormen. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), krijgt meer mogelijkheden tot het helpen van noodlijdende bedrijven.

Ook moeten banken striktere regels naleven en geld opzij zetten om eventuele toekomstige verliezen op te kunnen vangen. Hoewel de Amerikaanse regering officieel niets te zeggen heeft over het beleid van de bank, stelt Obama: "We hebben iemand nodig die verantwoordelijk is voor het bepalen van risico's voor het systeem als geheel. Ik denk dat de Fed daar het geschikst voor is."

Met de veranderingen hoopt Obama de G20, die eerder om strakkere regels vroeg, tevreden te stellen. Fed-voorzitter Ben Bernanke kan vanaf heden in uiterste gevallen de overname van een financiële instelling verzorgen, zonder daarvoor eerst bij de politiek te hoeven aankloppen.

HR 1207, een wetsvoorstel ingediend door het libertarische Republikeinse congreslid Ron Paul, stelt dat Congres het reilen en zeilen van de Fed zou moeten kunnen onderzoeken. Momenteel opereert de Fed al bijna een eeuw los van politieke macht. In het voorstel, dat inmiddels door ruim 230 van de 535 congresleden aan beide zijden van het politieke spectrum wordt gesteund, wordt gevraagd om een volledige doorlichting van de acties van de Fed sinds het oprichten ervan in 1913.

Hoofdkantoor van de Federal Reserve