Voetbal: Uitslag IJsland - Nederland

Nederland kan de tickets voor Zuid-Afrika gaan bestellen. Het kwalificeerde zich vandaag voor het WK dankzij een 1-2 zege op IJsland.

IJsland begon aan de wedstrijd met een zeer verdedigende instelling, zelfs diepste spits Gudjonson verdedigde af en toe mee. De eerste de beste kans van Nederland was echter meteen raak. Uit een voorzet van Rafael van der Vaart kon de helemaal vrijstaande Nigel de Jong inkoppen. Een minuut later kreeg Nederland een grote kans op 0-2, maar Arjen Robben schoot de bal in het zijnet. Nederland bleef superieur, kreeg verschillende kansen en kwam na een kwartier spelen op 0-2. Mark van Bommel scoorde met een schot van net buiten het strafschopgebied.

Ook hierna bleef Nederand een stuk beter. Alleen bij foutjes van Nederland kwam IJsland in de buurt van het Nederlandse doel, maar gevaarlijk werd het niet. Na 34 minuten kwam Nederland bijna op 3-0 na een prachtige combinatie tussen Van Bommel, Van der Vaart en Van Persie, maar de bal belandde uiteindelijk op de paal. Een minuut later was er wederom een grote kans toen Robben alleen op Gunnarson afliep, maar de bal ging via de keeper naast.

In de tweede helft zakte het niveau van het Nederlands elftal behoorlijk in. Het was nog steeds duidelijk de betere ploeg, maar er kwamen nauwelijks fatsoenlijke kansen. Alleen Robben kreeg er een paar, maar deze werden niet benut. IJsland bleef verdedigen en loeren op de counter.

Vlak voor tijd scoorde Ijsland zelfs de aansluitingstreffer. Siburdsson kopte raak uit een corner. Nederland was nog dicht bij 1-3 in de blessuretijd, maar Huntelaar raakte uit een vrije trap de lat.