Pastoor geeft klap tijdens muzikale optocht

Een pastoor uit het Vlaamse Olen heeft het dit weekend behoorlijk bont gemaakt. De geestelijke ergerde zich aan de luide muziek rond zijn kerk, en deelde een rake klap uit.

De 64-jarige pastoor Jos van Loon zal het voorlopig niet meer over vrede en verdraagzaamheid hebben in zijn preken. Tijdens een muzikale optocht in Olen klonk er harde muziek. Toen zelfs de eucharistieviering werd overstemd door de muziek, ontplofte de geestelijke. Hij rende de kerk uit en gaf een van de stomverbaasde toeschouwers een harde klap in het gezicht. Talloze toeschouwers, waaronder zelfs politieagenten en medewerkers van het Rode Kruis, waren getuige van de aanslag.

"De afspraak vooraf was dat de parade om 17 uur afgelopen zou zijn, wanneer de mis zou starten. Maar een half uur later weerklonk er nog steeds muziek", klaagt Van Loon. "Ik zocht buiten iemand van de organisatoren om te vragen het wat rustiger aan te doen. 'Breek uw kerk af', sneerde iemand. 'Ik ben toen mijn zelfbeheersing verloren."

De pastoor wist gelijk dat hij fout zat, en bood een bijbelse oplossing. "Ik heb mijn bril afgezet en de betrokkene mijn wang aangeboden, maar de slag terug is niet gekomen. In elk geval geen fysieke." Vervolgens brachten omstanders hem weer terug naar zijn kerk, waar hij de mis voor een handjevol klanten hervatte.

De pastoor toont berouw, maar vraagt ook om vergiffenis. "Ik heb een klap met de hand gegeven. Dat is blijkbaar heiligschennis. Moreel heb ik tientallen klappen teruggekregen." Hij is echter wel bereid te boeten voor zijn zonde. "Als ik voor de rechtbank moet verschijnen dan zal ik dat doen. Ik ben zelfs bereid mijn parochie te verlaten als men mij daarom verzoekt."

Ondanks dat het dertigjarige slachtoffer geschrokken is van de plotselinge klap van een geestelijke, heeft hij geen aanklacht ingediend. "We hadden gehoopt deze affaire in der minne met de pastoor te kunnen regelen", luidt zijn reactie. De politie heeft echter wel proces-verbaal opgemaakt van het incident. Theoretisch gezien kan Van Loon dan ook worden veroordeeld wegens mishandeling.

Het bisdom, de eigenlijke baas van de pastoor, zal binnenkort een hartig woordje spreken met de geestelijke. "Dit soort gedrag kan niet door de beugel", laat een woordvoerder van kardinaal Danneels weten.