ECB zet voor het eerst de geldpers aan
De Europese Centrale Bank (ECB) zet voor het eerst in zijn bestaan de geldpers aan. De ECB koopt voor 60 miljard euro obligaties met onderpand van banken op. Economen hadden deze maatregel niet voorzien.
Jean-Claude Trichet maakte deze onverwachte ECB-beslissing vanmiddag bekend. De ECB-president liet ook weten dat de centrale bank de rente met een kwart procentpunt verlaagd naar 1 procent. Verder wordt het voor banken nog makkelijker tijdelijke geld te lenen.
De maatregelen van de ECB moeten de kredietverlening tussen banken onderling en aan bedrijven en consumenten verder op gang brengen. Die stagneert door de kredietcrisis en gebrek aan vertrouwen tussen de banken. Door de renteverlaging wordt lenen voor alle partijen goedkoper. De tijdelijke kapitaalinjecties moeten banken scheutiger maken met kredieten.
De ECB gaat met het opkopen van de bankobligaties veel minder ver dan de Federale Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. De Fed laat de geldpers op volle toeren draaien: de centrale bank wil de economie steunen door voor 225 miljard euro staatsobligaties op te kopen. Veel economen vrezen dat deze vergroting van de geldhoeveelheid zal leiden tot een hogere inflatie.
Trichet zei dat het opkopen van schuldpapier niet leidt tot een hogere inflatie. De ECB heeft als voornaamste doel het in toom houden van de inflatie. De ECB wil de inflatoire werking van de aanschaf van de obligaties tegengaan door andere bezittingen juist te verkopen.
ECB zet voor het eerst de geldpers aan (foto: DAG)