Nederlandse steun voor Colombiaanse cocaboeren

Met Nederlandse en Amerikaanse hulp haalt de Colombiaanse regering cocaboeren in een voormalig bolwerk van de linkse guerrillagroep FARC over om geen coca meer te telen. Een zware klus: de boeren waren gewend duizenden euro's per maand te verdienen en moeten nu op een houtje bijten. Het leger vecht op een paar kilometer afstand tegen de FARC.

Nederland en de Verenigde Staten geven financiële steun aan tijdelijke voedselhulp, de aanleg van moestuinen, de start van legale teelten, zoals mais, rijst en suikerriet, en de opbouw van een veestapel. De Colombiaanse staat voert de projecten uit en draagt ook financieel bij. Er worden scholen gebouwd of de bestaande worden verbeterd. Hetzelfde geldt voor geneeskundige voorzieningen.

Vistahermosa is een van de zes gemeenten aan de voet van het Macarenagebergte in Centraal-Colombia, waar het project uitgevoerd wordt. Aan de rand van het dorp met ruim 20.000 inwoners zit het leger. Van daaruit worden militaire acties tegen de FARC-milities in het gebied georganiseerd.