'Gevoelige telefoontjes simpel af te luisteren'

Vertrouwelijke telefoongesprekken zijn heel eenvoudig af te luisteren als een van de deelnemers van het gesprek gebruik maakt van een digitale huistelefoon. De actualiteitenrubriek NOVA plukte de afgelopen weken volgens eigen zeggen honderden keren van dit soort gesprekken uit de lucht.

Het ging daarbij om privégesprekken, maar ook om vertrouwelijke gesprekken van de politie, de belastingdienst, advocaten en zelfs van een minister. Verder onderschepte NOVA een gesprek van een arts in een ziekenhuis die de resultaten van een bloedtest doorbelt.

Voor het afluisteren van een draadloze mobiele telefoon is niet meer nodig dan een laptop en een speciaal telefoonkaartje. Dat kaartje is voor 23 euro te koop. "Ongeveer de helft van de digitale telefoons is af te luisteren", zegt beveiligingsexpert Ronald Prins van FOX-IT. "Ook van gerenommeerde merken. Daar zie je dat soms de duurdere types wel af te luisteren zijn en de goedkope niet."

IT-beveiliger Rop Gonggrijp zei gisteren in de uitzending van de actualiteitenrubriek dat hij verwacht dat het nog een of twee jaar gaat duren voordat ook gsm-telefoons op deze manier kunnen worden afgetapt.