Obama kiest outsider als directeur CIA

Toekomstig Amerikaans president Barack Obama heeft Leon E. Panetta, een totale outsider, uitgekozen voor de job van directeur van de Amerikaanse CIA (Central Intelligence Agency). Volgens de Amerikaanse krant New York Times vielen verschillende andere kandidaten af omdat ze controversiële standpunten hadden ingenomen tijdens de 'war on terror' die onder G.W. Bush afgekondigd werd na de aanslagen van 11 september 2001.

Panetta heeft slechts een beperkte achtergrond in de wereld van geheime diensten en spionage. Hij staat vooral bekend als een goede manager met een sterke reputatie op het vlak van budgettaire kwesties.

Andere kandidaten zouden het niet gehaald hebben omwille van diverse standpunten die ze tijdens het presidentschap van George W. Bush hebben ingenomen over bijvoorbeeld marteling of het gebruik van controversiële ondervragingstechnieken. Sommigen van de afgewezen kandidaten hadden politieke steun verleend aan het 'afluisterprogramma' van de Amerikaanse overheid in het kader van de zogenaamde 'Patriot Act'.

De CIA heeft een woelige periode achter de rug sinds de aanslagen van 9/11. Het moraal bij de medewerkers daalde volgens sommigen zienderogen tijdens de afgelopen acht jaar. Verschillende hooggeplaatste medewerkers stapten op.