Neonazi steekt politiechef neer

In Duitsland is de politiechef van de Beierse stad Passau neergestoken door een neonazi. De politie is met man en macht op zoek naar de dader. De aanval op Alois Mannichl (52) vond plaats voor zijn woning in de naburige gemeente Fuerstenzell, aldus de politie.

Tijdens de aanval riep de kaalgeschoren dader extreemrechtse slogans als: "Groeten van het nationaal verzet, jij links varken. Je zal niet langer de graven van onze kameraden vertrappelen." Vermoedelijk stond een medeplichtige de man op te wachten in een auto. Het mes dat de neonazi gebruikte heeft het hart van de commissaris op twee centimeter na gemist. Na een spoedoperatie was de Mannichl niet langer in levensgevaar en was hij in staat om zelf een beschrijving van de dader te geven.

De politiechef had eerder dit jaar groen licht gegeven voor politieacties in het extreemrechtse milieu van Passau. Hij kreeg hierdoor veel kritiek vanuit de extreemrechtse wereld. Deze kritiek werd met name geuit op websites. De commissaris werd door de extreemrechtse partij NDP beschuldigd van het lastigvallen van partijleden tijdens een herdenking voor Duitse oorlogsslachtoffers. De politie van Passau greep in juli nog in op de begrafenis van een neonazi toen er een nazivlag over de kist werd gedrapeerd: nazisymbolen zijn namelijk verboden in Duitsland.