China en Taiwan herstellen verbindingen

China en Taiwan hebben met ingang van vandaag weer rechtstreekse verbindingen via de lucht, over het water en via de posterijen. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag.

De verhoudingen tussen China en Taiwan waren ruim een halve eeuw lang slecht. In 1949 vluchtte de aanhang van de nationalistische Kuomintang-partij naar Taiwan vanwege de verloren burgeroorlog tegen de communisten op het vasteland van China. Ze begonnen een eigen staat op het eiland. De afgelopen maanden verbeterden de relaties, vooral doordat een China-gezinde partij aan de macht kwam op Taiwan.

Eerder dit jaar was er al een rechtstreekse vlucht uitgevoerd tussen China en Taiwan. De afgelopen maanden waren er alleen directe vluchten in de weekeinden.

Sinds vandaaag kunnen Taiwanezen en Chinezen ook op doordeweekse dagen heen en weer vliegen. De animo onder het bedrijfsleven is enorm. Twaalf luchtvaartmaatschappijen willen in de eerste week 101 vluchten uitvoeren, tussen vier vliegvelden in Taiwan en twaalf in China.

Niet alleen de luchtverbindingen zijn maandag drastisch verbeterd. Scheepstransporten en de wederzijdse postverwerking werden eveneens hervat.

Burgers aan weerszijden van de Straat van Taiwan besparen naar schattingen van deskundigen tientallen miljoenen euro's dankzij de betere verbindingen tussen China en Taiwan. Voorheen moesten ze via een derde land op en neer pendelen en arriveerden vracht en post ook via een tussenstop op hun eindbestemming.

China en Taiwan herstellen verbindingen  (foto: ANP)