Klink tegen voorrang in ziekenhuis

Minister Klink van Volksgezondheid vindt het onacceptabel dat patiënten tegen betaling voorrang kunnen krijgen in het ziekenhuis. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) onderzoekt momenteel de voorrangsregeling bij het Kennemer Gasthuis in Haarlem. Naar aanleiding van het onderzoek neemt Klink al dan niet maatregelen, zoals bijvoorbeeld een wetswijziging.

Een meerderheid van de Tweede Kamer liet onlangs al weten de werkwijze van het Haarlemse Gasthuis onacceptabel te vinden. Het Gasthuis heeft afspraken gemaakt met zorgbemiddelingsbureau QMS. Werknemers van bepaalde bedrijven kunnen tegen betaling voorrang krijgen bij de behandeling in het ziekenhuis. "Dat werknemers van grote bedrijven op grond van niet-medische criteria voorrang krijgen, stuit mij tegen de borst", aldus de bewindsman.

Voorstanders van betaalde zorg, zeggen dat de reguliere zorg wordt ontlast, wanneer men de avond- en weekenduren gebruikt voor snelle zorg. De minister, die dit overigens betwijfelt, maakt in ieder geval duidelijk dat de gewone zorg niet mag lijden onder de zogenaamde voorkruipzorg. De NZA onderzoekt dit momenteel. Klink wil tot eventuele maatregelen overgaan als het rapport van de NZA daar aanleiding toe geeft.