Ook vrouwtjesapen gek op roddelen

Het zijn niet alleen vrouwen die houden van lekker roddelen, ook de vrouwelijke makaken weten van wanten. Wetenschappers van de Universiteit van Roehampton in Londen brachten drie maanden door in het gezelschap van de apen in Puerto Rico. Uit hun observaties bleek dat de vrouwelijke apen veel meer communiceren dan de mannelijke.

De experts richtten zich tijdens de observaties met name op de vriendschappelijke 'gesprekken' die tussen de apen werden gevoerd. De kreten die werden uitgeslagen als er voedsel was gevonden of vijanden in de buurt waren, werden niet meegesteld. Vrouwtjes Makaken maken dertien keer zoveel vriendelijke geluiden dan de mannetjes. Ook 'kletsten' de vrouwtjes het liefst met andere vrouwtjes.

Volgens de wetenschappers komt dit omdat de vrouwtjes een veel hechtere band met elkaar hebben dan met hun mannelijke soortgenoten. De vrouwtjes blijven altijd bij elkaar in een groep en helpen elkaar met het grootbrengen van hun kroost. Dit in tegenstelling tot de mannen die van groep naar groep trekken om zich voort te kunnen planten. Het is voor het eerst dat er verschillen in communicatie tussen mannelijke en vrouwelijke dieren is gesignaleerd.


Ook vrouwtjesapen gek op roddelen  (foto: DAG)