India lanceert eerste maanmissie

India staat op het punt een grote stap in zijn ruimteprogramma te zetten. De eerste Indiase maansatelliet, het vaartuig Chandrayaan-1, wordt woensdagochtend (plaatselijke tijd) gelanceerd vanaf een basis in het zuiden van het land.

Met de missie naar de maan wil India twee andere ruimtegrootmachten in Azië, namelijk China en Japan, achterhalen. Die zijn al tientallen jaren actief in de ruimte. Japan was in 1990 het eerste Aziatische land met een maansatelliet. China bracht in 2003 voor het eerst een man in een baan om de aarde en voerde vorig jaar een satelliet naar de maan.

De maan werd enkele jaren geleden herontdekt als uitdaging in de ruimte. Onder meer Rusland, China en de Verenigde Staten willen er op den duur een bemande basis bouwen. In de jaren zestig was de maan het toneel van een ruimterace tussen de VS en de Sovjet-Unie. De Russen slaagden er als eerste in een vaartuig op de maan te laten landen, maar de Amerikaan Neil Armstrong zette als eerste mens voet op de maanbodem.

Voor India is dit nog toekomstmuziek. Over zes jaar wil het land voor het eerst een staatsburger naar het heelal brengen. Tegen die tijd is China al onderweg naar Mars.

Indiase maansatelliet Chandrayaan 1
India lanceert maansatelliet Chandrayaan-1 (afbeelding: NASA)