Friesland dreigt Arriva met boete

De provincie Friesland start een boeteprocedure tegen vervoerder Arriva. De provincie eist dat zestien lagevloerbussen die zijn weggehaald, uiterlijk 27 oktober in Friesland worden ingezet. Friesland legt Arriva een boete op van honderdduizend euro wanneer het gestelde ultimatum niet wordt nageleefd, meldt de provincie vandaag.

Arriva haalde onlangs zestien van de 54 lagevloerbussen weg en zette ze buiten de provincie in. Voor deze bussen zijn hogevloerbussen in de plaats gekomen. Lagevloerbussen zijn beter toegankelijk, meent de provincie. Vooral ouderen en mindervaliden zouden hiervan profiteren.

Arriva haalt de bussen weg, aldus Friesland, omdat in andere gebieden meer opdrachten zijn. De provincie noemt dit argument niet relevant. "De indruk ontstaat dat de Friese lagevloerbussen worden ingezet om een probleem ergens anders op te lossen. Zo werkt dat niet", stelt gedeputeerde Piet Adema. Eerder bepaalden de twee partijen dat Arriva het tot en met half december zou doen met de reeds aanwezige bussen. Volgens de provincie had de vervoerder dit zelf als uitgangspunt gesteld.

Arriva heeft nog niet gereageerd.