Jongeren zijn extreme avondmensen

Het is niet aan de jongeren te wijten dat zij 's nachts veel te lang in de stad blijven hangen en 's morgens hun bed bijna niet uit kunnen komen. Dat is althans de conclusie van hoogleraar Martha Merrow van de Rijksuniversiteit van Groningen na onderzoek naar de biologische klok.

"Jongeren zijn over het algemeen extreme avondmensen. Dat komt door hun biologische klok. Scholen zouden hier meer rekening mee kunnen houden door hun schooldag later te beginnen", aldus Merrow. Dat jongeren avondmensen zijn komt door veranderingen die tieners meemaken. Wanneer tussen de vijftien en twintig jaar oud zijn gaan ze steeds later naar bed, waardoor ze steeds meer avondmensen worden, al waren ze dat voor die tijd niet. Merrow stelt dat zij moeilijk kunnen ontsnappen aan deze biologische klok.

Het werkt volgens Merrow niet om vroeger naar bed te gaan. Avondmensen liggen dan uren klaarwakker naar hun plafond te staren zonder in slaap te vallen. Wanneer zij gedwongen worden zich aan te passen aan een ritme van vroeg opstaan, zullen zij te weinig slaap krijgen. Als het verschil tussen de biologische klok en de sociale klok te veel gaat verschillen, kun je spreken van een sociale jetlag, volgens Merrow.

Latere colleges

Zelf begint Merrow haar colleges nooit voor tien uur 's ochtends. "Omdat jongeren avondmensen zijn is het raar dat ze al om zeven uur moeten opstaan om op tijd op school te zijn. Als je wilt dat ze goed presteren en zich concentreren is het beter de schooldag later te beginnen."

Merrow verwacht niet dat scholen hun lestijden na dit onderzoek aan gaan passen. Volgens haar zou het wel beter zijn om de dag te beginnen met sporten, zodat de denkvakken, waarbij jongeren zich moeten concentreren, later op de dag gegeven kunnen worden. In Delft en Gouda zouden al basisscholen zijn die met deze 'bioritmische schooldag' werken. Als je eenmaal de twintig gepasseerd bent, past de biologische klok zich weer aan, waardoor veel jongeren vanaf dat punt weer meer dag- en ochtendmensen worden.

Ben jij een ochtend- of een avondmens? Doe hier de test! De test is Duits- en Engelstalig te maken.

Met dank aan budvar voor de submit.