Kamer is Marokkaanse reljeugd zat

Marokkaanse jongeren die voortdurend overlast veroorzaken, moeten naar een internaat om daar opnieuw te worden opgevoed. Een meerderheid van de Tweede Kamer pleitte daar gisteravond voor in een spoeddebat naar aanleiding van de onrust in de Goudse probleemwijk Oosterwei.

Het parlement maande het kabinet in felle bewoordingen tot spoed en actie om een einde te maken aan de problemen met jongeren in achterstandswijken. Zo verweet VVD-Kamerlid Laetitia Griffith de verantwoordelijk ministers en de burgemeester van Gouda laksheid. "Er worden hele buurten geterroriseerd en de minister blijft op haar handen zitten", zei ze aan het adres van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.

'Zat'
"De mensen zijn het zat", zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken over problemen met voornamelijk Marokkaanse jongeren. "We moeten niet pamperen, maar met de vuist op tafel slaan", aldus CDA'er Coskun Cörüz. "Op dit moment staat het water ons aan de lippen. We zijn er behoorlijk klaar mee", stelde Ed Anker van de ChristenUnie. Volgens Griffith moet de Staat de straat heroveren.

Internaat
PVV'er Hero Brinkman drong erop aan de burgemeester van Gouda onder curatele van Den Haag te stellen, omdat de situatie volgens Brinkman uit de hand is gelopen.

Volgens de coalitiefracties en oppositiepartij VVD is het nodig de harde kern van criminele jongens uit de buurt te halen en hen naar een internaat of campus te sturen. VVD'er Griffith benadrukte dat het daarnaast van belang is consequent snelrecht in te zetten om te voorkomen dat raddraaiers enkele uren na een arrestatie "weer fluitend over straat lopen", zoals volgens haar nu vaak gebeurt.

Verbod op asociaal gedrag
De SP ziet meer heil in een andere aanpak van structureel wangedrag. Fractieleider Agnes Kant pleitte voor een verbod op asociaal gedrag. Bij overtreding moet verplichte opvoedingsondersteuning volgen of wordt de jongere onder toezicht gesteld of strafrechtelijk vervolgd. De PVV stelde opnieuw dat het leger moet worden ingezet om de orde in de Goudse probleemwijk te herstellen. Kant noemde dat een belachelijk en absurd voorstel.