Upd: ECB grijpt in met 36 miljard euro

De Europese Centrale Bank (ECB) is bereid in te grijpen op de Europese financiële markten als er problemen ontstaan door een eventueel faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Dat heeft de ECB vanochtend laten weten.

De bank meldde "bij te willen dragen aan een ordelijke situatie op de euro-valutamarkt".

De euro is de afgelopen uren, na de aankondiging van Lehman Brothers dat het uitstel van betaling heeft aangevraagd, sterk in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. Ook de verruiming van de kredietfaciliteiten van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, drukte de waarde van de dollar.

De euro noteerde vanochtend 1,4310 dollar tegen 1,4175 dollar aan het slot van de Europese beurshandel vrijdag.

Update 13:14: De Europese Centrale Bank (ECB) en de Britse centrale Bank (BoE) hebben vandaag grote sommen in de geldmarkt gepompt om problemen als gevolg van een mogelijk faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers te voorkomen.

De ECB injecteerde 30 miljard euro in de markt. De BoE zette 5 miljard pond sterling, circa 6,3 miljard euro, in de geldmarkt. Eerder vandaag injecteerden de Amerikanen 70 miljard dollar in de markt, ruwweg 50 miljard euro.